Skip to content

Intenzív meditációs gyakorlás (3, 5, 6, 9, 10 nap)

Elvonulás

Az elvonulások célja, hogy intenzív meditációs gyakorlással segítsük a középúton való haladást. A több napos elvonulások előtt érdemes a technikákat megtanító kurzusokon, meditációt bemutató alkalmakon, vagy egynapos workshopon, egynapos kolostori nyílt napon részt venni.

Helyszín

Az elvonulásokat Erdőtelken tartjuk. A helyszínre jutást teleautók megszervezésével segítjük.

Csoportvezető

dr. Czike Klára szociológus, coach, pszichodráma vezető, buddhista tanító

Az elvonulásról

Elvonulásaink nemes csendben zajlanak, a résztvevők egymással nem beszélnek. Reggelit és ebédet fogyasztunk, délután már nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot. Tápláló vegán ételekre lehet számítani, és minden diétára tudunk főzni. 

Meditációs Elvonulás általános leírás

Napirend

6:00-7:00Ülő meditáció/jóga nemes csendben
7:00-8:00Reggeli
8:00-9:30Reggeli chanting és ülőmeditáció
9:30-10:30Járómeditáció/személyes interjúk ideje
10:30-11:30Ülőmeditáció
11:30-12:30Ebéd
12:30-13:30Pihenő
13:30-14:30Ülőmeditáció
14:30-15:30Járómeditáció/személyes interjúk ideje
15:30-16:30Ülőmeditáció
16:30-17:30Dhamma talk
17:30-18:30Ülőmeditáció
18:30-20:00Esti chanting és meditáció
20:00-21:00Megosztás

Magyarázatok

Bevezetés
Az elvonulás egész ideje alatt arra kérünk, hogy fegyelmezettségeddel segítsd tanítód és a szervezők munkáját, hogy mindenki a lehető legtöbbet tapasztalhassa, kaphassa ettől az elvonulástól. Arra kérünk, hogy ne használj mobiltelefont és más elektronikus eszközt (tablet, laptop stb.). Ezeket érkezéskor le is lehet adni.

Nemes csend
Kérjük a résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben beszéljenek, és csak a tanítóhoz vagy a segítőkhöz forduljanak esetleges kérdéseikkel, társaikat ne zavarják meg meditációs gyakorlatukban. Ez alól azok az esetek képeznek kivételt, amikor a nemes csend tartása alól a tanító a dhamma talk, vagy a személyes interjú alatt feloldja a résztvevőt. A beszéd ilyenkor is csak a tanítóval és nem a résztvevők között történik. A rólunk gondoskodók is tartják a csendet, kérjük őket is csak kivételes, szükséges esetben szólítsd meg.

Reggeli és esti chanting
Mindkétszer különböző szövegű, kb. 30 perc hosszúságú páli szöveg recitálásáról van szó, melyhez szövegkönyvet kapnak a résztvevők érkezéskor. Ezeknek a szent szövegeknek a recitálása segíti a koncentráció mélyítését, és olyan áldott légkört teremtenek, amelyben a közösség, a sangha együttműködése is szorosabbá válik. A szövegek magyar fordításban is hozzáférhetők, hazavihető füzet vásárolható a helyszínen. Rövidebb elvonuláson rövidebb chantingra kerül sor.

Ülőmeditációk
Az elvonuláson 40 perces-1 órás ülőmeditációkra lehet számítani. Az alaptechnikák bemutatására itt már nem kerül sor, csak a kezdő gyakorlók számára a rövidebb elvonulásokon, vagy ha új technika bemutatása történik.

Járó meditációk
Az elvonuláson 40 perces-egy órás járómeditációkra lehet számítani, amelyek a Mahasi-féle hagyományvonalban a koncentráció fejlesztésének fontos részét képezik. Általában ekkor zajlanak a személyes interjúk, illetve ekkor lehet intézni tisztálkodást, mosdóhasználatot, ivást. Kérünk, ügyelj arra, hogy a járómeditáció idejét legfeljebb 2/3-1/3 arányban használd fel a konkrét meditáció és az egyéb dolgok intézése között. Az alaptechnika bemutatására nem kerül sor. Az elméletről dr. Czike Klára: Bölcsesség és együttérzés c. könyvéből tájékozódhatsz, amelyet a könyvesboltokban és nálunk is beszerezhetsz az elvonulást megelőzően is.

Személyes interjúk
Kérünk, hogy különös gonddal készülj fel az előre beosztott időben lévő, tanítóval való találkozásokra, és koncentrációddal, felkészültségeddel segítsd a folyamatot. Egy résztvevő kb. 10 perc figyelmet tud kapni, kérlek, segítsd az időkeretek tartását azzal, hogy nem használsz fel több időt, és így nem veszel el időt másoktól. A személyes interjúk elsődleges célja, hogy a tanítvány továbbfejlődését biztosítsa a lehető leggyakorlatiasabb módon olyan információkkal, amelyeket könyvekből nem lehet megszerezni.

Dhamma tanítások
Ezek a tanítások a Buddha tanításainak, beszédeinek értelmezésén, elemzésén alapulnak. Az elvonulás alkalmával sokszor kapcsoljuk össze a buddhista tanításokat és az önismeret fejlesztését szolgáló nyugati technikákat.

Tudatos étkezés
Minden étkezést tudatosan kövess nyomon, minden falatot 30-szor rágj meg, és figyeld meg közben a tapasztalataidat, milyen testi érzetek, érzések, gondolatok, múltbéli tapasztalatok, reakciók jönnek az evés hatására. A 8 fogadalom részeként csak naponta kétszer eszünk, reggel és délben. Egész nap kávé, tea, tisztított víz áll rendelkezésre. A jelentkezési lapon illetve a küldött google táblázatban jelezd, ha valamilyen diétát folytatsz, vagy valamilyen ételallergiád van.

8 fogadalom
Az elvonulás ideje alatt a 8 fogadalom tartását kéri a tanító. Ezek:

 1. Tartózkodom az élet elvételétől.
 2. Tartózkodom az önként nem adott dolgok elvételétől.
 3. Tartózkodom a helytelen nemi magatartástól.
 4. Tartózkodom a helytelen beszédtől.
 5. Tartózkodom a tudatmódosító, nemtörődömséghez vezető anyagok és italok használatától.
 6. Tartózkodom a helytelen időben (délután) történő evéstől.
 7. Tartózkodom a szórakozás minden formájától (tánc, éneklés, zene), ékszerek viselésétől, parfüm és más kozmetikumok használatától.
 8. Tartózkodom a magas, vagy különlegesen kényelmes fekhelyen alvástól.

Ennek megerősítésére az első napon reggel fogadalomtétel lesz.

Jóga, testmozgás
Reggel 6:00-tól 7:00-ig javasolt valamilyen testmozgást végezni, előre felvett videókkal segítjük a folyamatot, ha épp nincs saját gyakorlatod, akkor érdemes ezeket a gyakorlatokat végezni. A környéken futási, sétálási lehetőség is van.

Pihenő
Az egész napos fizikai igénybevétel miatt érdemes az ebéd utáni időt pihenéssel tölteni. Ha nagyon álmos, fáradt vagy, ezt az időt alvásra is használhatod.

Adomány
A tanításért tetszőleges összegű adományt lehet adni. A dána a tökéletesedés (pāramitā) irányába mutat, a 10 tökéletesség egyike. Ennek jellemzője a feltétel nélküli nagylelkűség, az adakozás és az elengedés gyakorlása. A buddhista gondolkodásmódban ez a fajta cselekedet tisztítja és átalakítja az adományozó tudatát. Az adakozás által gyakorolt nagylelkűség szerencsés újjászületéshez és gazdagsághoz vezet. A viszonzást nem váró adakozás nagyobb spirituális gazdagsághoz vezet és lecsökkenti a nyereségvágyat, amely a szenvedéshez vezeti az embert. Adományodat szervezetünk a kolostor továbbépítésére, fenntartására, illetve ingyenes programok megrendezésére fordítja, így minél szélesebb rétegek számára teszi lehetővé a közösséghez kapcsolódást.

Technikai információk

A hely tömegközlekedéssel csak több átszállással érhető el. Érdemes telekocsikat szervezni, vagy a kolostor oda-vissza szállítási kapacitására bejelentkezni (12e Ft/fő oda-vissza, 8 személyes kisbusszal). Autóval a 103-mas kijáratnál kell lejönni a Nyíregyháza felé tartó M3-mas autópályáról. A kijárattól Erdőtelek felé kell kanyarodni, és a faluba beérve a jobb oldalon lesz egy sárga közért, ahonnan végig jobbra kell tartani a Táncsics Mihály utcáig. Az utca cégén meglátod a területet. A telekocsik megszervezésében segítünk!

Ha mégis vonattal szeretnél jönni, akkor a Keletiből induló, Kál-Kápolna megállónál megálló vonattal tudsz jönni, jelezd az érkezésed, és kimegyünk eléd az állomásra. Kérlek, mindenképp egyeztess előre arról, hogy mikor érkezel, hogy ne zavard a program menetét.

A 3 nap alatt egészséges tápláló vegetariánus ételeket fogunk enni, ha laktóz- vagy gluténérzékeny jelezd előre, de minden étel úgy van elkészítve, hogy ezek a hozzávalók legfeljebb csak pluszban jelennek meg az asztalon. Hozzáadott cukrot és adalékanyagokat semmi nem tartalmaz!

Az első napon 10 órakor bemutatkozással és fogadalomtétellel kezdjük a napot, kérlek jelenj meg pontosan, így a program kezdete előtt el tudod foglalni a szállásodat, tudsz inni egy teát (9 órától már kehet érkezni). Reggeli ezen a napon még nincsen.

Az elvonulás az utolsó napon 16:00-kor ér véget.

A szállás 2-3-4 férőhelyes matracos szobákban történik, szép fürdőszobák és nagy meditációs helyiség áll rendelkezésre. Kérlek, törölközőt és hálózsákot hozz magaddal (vagy ágyneműt). Lepedőt, párnát és párnahuzatot adunk! A házakban 16 fő tud aludni, a meditációs teremben sokan elférünk.

Hoznivalók listája

Törölköző, hálózsák, papucs, ruhák napközbenre és a mozgáshoz, jegyzetfüzet.

Meditációs matrac, meditációs párnák és takarók rendelkezésre állnak, nem kell hozni! A saját otthoni Buddhád kölcsön, a hozott Buddhákból építünk egy közös oltárt. Ha van hely az autódban azt, ha szeretnél más autójába becsatlakozni akkor azt jelezd a czike.klara@pandita.hu e-mailcímen. Az elvonuláson fotók készülnek, azt is jelezd, ha nem szeretnél szerepelni rajtuk.

Pénzügyi tudnivalók, a jelentkezés menete

 1. Jelentkezési lap kitöltése, visszaküldése.
 2. Az elvonulás önköltségi ára: XXX Ft (A helyedet 20% előleg befizetésével tudod biztosnak tekinteni. Lemondás esetén a befizetett összeget nem tudjuk visszaadni, de későbbi elvonulásokba beszámítjuk, vagy rendelkezhetsz úgy, hogy felajánlod más, támogatásra szoruló gyakorlónak. A lehetőség az adott elvonulásra való befizetés évében él).
 3. Az elvonulás teljes árát ki kell fizetni legkésőbb az elvonulás előtt egy hónappal. Amennyiben ez nem történik meg, automatikusan törlődik a jelentkezésed a listáról.
 4. Az előleget és a hátralévő összeget is utalással tudod teljesíteni ide: 16200010-10079498 (Nyitott Tudat Buddhista Közösség). Ha nincs szükséged számlára, kérlek, adományként utalj! Ehhez a közlemény rovatba be kell írnod, hogy “ADOMÁNY”. Ha az utalás nem a Te számládról érkezik, akkor a nevedet is szerepeltesd a közleményben.

Szeretettel várunk elvonulásainkon!

Kérdésed van?

Akár az elvonulással, tanfolyamokkal, tanárképzéssel, vagy más témakörben lenne kérdésed, fordulj hozzám bizalommal.